Een glanzend paard met appeltjes; we zien het als tekenen van gezondheid, maar is dat waar? In dit artikel bespreken we een aantal fabels en feiten over de vacht en gezondheid van jouw paard. Ook geven we je tips over wat je kunt doen als je paard een doffe vacht heeft en in de zomer de glans ver te zoeken is. Spoiler alert: heb je weleens gedacht aan elektrolyten?

Een paard dat ‘lekker in zijn vel’ zit, heeft zeker in de zomer vaak een mooie, glanzende vacht. Verschillende factoren dragen bij aan een gezonde, glanzende vacht, zoals genetische aanleg, constitutie, huisvesting, sociaal contact, verzorging, training en voeding. Het seizoen en de hoeveelheid daglicht speelt ook een rol in het laten glanzen van de vacht van je paard. Maar wat doe je als zelfs in de zomer de vacht van je paard zijn glans heeft verloren?


Een paard met een glanzende vacht met appeltjes is gezond – is dat waar?

Dit is niet altijd waar. Een paard met bijvoorbeeld overgewicht kan een glanzende vacht met appeltjes hebben maar niet gezond zijn. Tegelijkertijd is een paard zonder appeltjes in de vacht niet per definitie ongezond. Voor het ontstaan van appeltjes bij een paard is namelijk genetische aanleg nodig. . De meeste kans om appeltjes te zien is na de ruiperiode in de zomer, als de vacht dunner en korter is, maar niet bij ieder paard, hoe goed je het verzorgt en voedt, komen appeltjes tevoorschijn. Feit is wel dat je de vachtkwaliteit kunt verbeteren met de juiste voedingsstoffen.

Hoe help je je paard bij het verharen en laten glanzen?

Als belangrijke voedingsstoffen, zoals mineralen, onvoldoende in het rantsoen vertegenwoordigd zijn, dan kan je dit onder andere zien zijn aan een doffe, slordige, te dunne of juist langharige vacht (voor zover dit niet bij het ras van het paard hoort) en/of door verlies van de diepte van de vachtkleur. Andere symptomen zijn haaruitval of juist moeite met verharen. Het is voor een paard of (Shetland) pony oncomfortabel om in de zomer nog een dikke vacht te hebben. Komt hij slecht door de rui heen of kost het veel energie om te verharen, dan kunnen er tekorten van bepaalde voedingsstoffen spelen. Door de juiste bouwstoffen aan te vullen kan je je paard of pony helpen bij het verharen. Denk daarbij aan het complete spectrum van mineralen, sporenelementen en vitaminen en het eventueel toevoegen van oliën en vetten zoals lijnzaadolie. Maar wist je dat jouw paard of pony in de zomer vaak extra behoefte aan elektrolyten heeft?

Gevaar van elektrolytentekorten in de zomer

Elektrolyten zijn lichaamszouten die een belangrijke rol spelen in vele lichaamsfuncties en essentieel zijn voor het goed functioneren en herstellen van het lichaam. De voor paarden belangrijkste zijn elektrolyten zijn natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor. Tijdens een wedstrijd, training, transport, ziekte of stresssituatie - en zeker bij warm weer (20 graden of warmer) - kan een paard veel zweten en daarbij vocht en elektrolyten verliezen. Als een elektrolytentekort niet wordt aangevuld, vermindert dit het functioneren van het paard, met als gevolg vermoeidheid, verminderd uithoudingsvermogen, verminderde spierkracht, eetlust en dorstprikkel. Ook dieper liggende ogen en een doffe vacht (tadáá!) kunnen tekenen zijn van een elektrolytentekort, net als oververhitting, uitdroging, spierkrampen en spierverzuring, koliek en hart- en verteringsproblemen. Niet alleen sportpaarden, ook sober gehouden recreatiepony’s kunnen in de zomer last krijgen van een elektrolytentekort.

Elektrolyten helpen je paard te kunnen glanzen

Hoe los je een elektrolytentekort het beste op? Drinkwater is natuurlijk belangrijk maar zonder elektrolyten kan een paard geen water vasthouden. In ruwvoer en krachtvoer zit bijna geen natrium en chloor, dus hiermee pak je een elektrolytentekort ook niet aan. Alleen keukenzout (natrium) creëert een scheve onderlinge balans tussen elektrolyten, waardoor ze niet goed hun werk kunnen doen. De beste oplossing vind je in een elektrolyten supplement waarin natrium, kalium, calcium, magnesium en chloor in de juiste onderlinge verhoudingen aanwezig zijn. Controleer dus goed de samenstelling voordat je een elektrolytensupplement koopt en let op dat het geen suikers bevat. Met een Rockies Elektrolyten liksteen kies je voor een elektrolytensupplement waarmee je het natuurlijke likgedrag van het paard stimuleert, zodat hij elektrolyten zelf naar behoefte kan aanvullen. De unieke samenstelling combineert het zuiverste zout ter wereld met chloride, kalium en magnesium in de best mogelijke onderlinge verhoudingen. Calcium zit doorgaans voldoende in het voer. Omdat te veel calcium de opname van magnesium verhindert, wordt calcium niet toegevoegd aan de Rockies Elektrolyten likstenen. Ook bevatten ze geen belastende stoffen zoals suiker, melasse of zetmeel.
Als elektrolyten tijdig en goed worden aangevuld, zal een paard lekkerder in zijn vel zitten en een glanzende vacht krijgen.

Heb je vragen over een doffe vacht bij jouw paard? We helpen je graag met een persoonlijk advies.
Stel je vraag telefonisch 050 – 406 1254 of direct online.

Deze informatie vervangt niet het advies van een dierenarts.

Meer weten?
Heb je een vermoeid, sloom of futloos paard? Lees dan hier hoe elektrolyten bijdragen aan de energie en vitaliteit van jouw paard. 
    06-05-2022 09:11